Tumor vagy ciszta: Mi a különbség?

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Mi a különbség a tumor és a ciszta között? Egy ciszta is átalakulhat daganatos elváltozássá?

A tumor és a ciszta két egymástól eltérő dolog.

Ciszta

A ciszta egy olyan hólyag, amely tartalmazhat levegőt, folyadékot vagy egyéb anyagot. Bármely testrészen képződhet ciszta, csontos területen, szerveken és lágy szöveteken is. A legtöbb ciszta nem rákos. Gyakori eset például a faggyúmirigyciszta, egy apró dudor, amely a bőr alatt képződik, valamint a petefészekciszta. Fontos azonban megjegyezni, hogy a cisztaképződés lehet a rákos elváltozás kezdeti szakasza is.

Petefészekciszta

Sokan nem tudják, hogy a petefészek ciszta nem egy konkrét betegségnek a neve, hanem csak egy tünetet ír le. A ciszta hólyagot, tömlőt jelent magyarul. Tehát a petefészek ciszta egy összefoglaló kifejezés, mely legtöbbször egy folyadékkal telt, hártyával vagy vaskosabb fallal körülvett elváltozást jelöl, mely a petefészken alakul ki.

Érdemes megműttetni?

Ciszta

Tumor

A tumor egy rendellenes szövettömeg. Ahogy a ciszta, úgy a tumor is bármely testrészen kialakulhat. Egy tumor lehet jóindulatú vagy rákos (rosszindulatú).

Annak megállapításához, hogy a ciszta vagy tumor jóindulatú vagy rosszindulatú, mintát vesznek közvetlenül a szövetből – vagy bizonyos esetekben a teljes gyanús területet eltávolítják – és mikroszkóp alatt tanulmányozzák. Ez a biopszia.

Petefészekrák vagy ciszta?

A petefészek daganatok előfordulása viszonylag gyakori, a női nemi szervek rosszindulatú tumorainak 20-25 százalékát teszik ki. Korai felismerésüket nagyon megnehezíti, hogy kezdetben nem okoznak súlyos tüneteket, és a kismedencén belüli elhelyezkedésük miatt sokáig rejtve maradnak, így igen nagy méretűre is növekedhetnek. Időben való felismerésüket az is nehezíti, hogy nem áll rendelkezésre olyan szűrővizsgálat, mint emlő- vagy méhnyakrák esetén.

Petefészekrák vagy ciszta?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Piroskáné Hajdu Petra, fordító; mayoclinic.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.