A cukorbetegség kontrollálása műtét után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, családorvos frissítve:

A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük - ami teljesen normálisnak tekinthető.

Fontos, hogy folyamatosan tájékoztassa orvosát arról, hogyan sikerül a diabéteszét kontrollálnia a beavatkozás után, hiszen a műtét befolyásolhatja a cukorbetegségét, miközben a diabétesze is hatással lehet a műtét utáni gyógyulás időre.

A szokásosnál sokkal jobban figyeljen oda a felépülési időszakban

Ellenőrizze gyakrabban a vércukorszintjét, különösen figyeljen oda a gyógyszerszedésre és a szénhidrát bevitelére! A cukorbetegek állapota már egy apróbb beavatkozás után is gyakran megváltozik.

Miért fontos a megfelelő diabétesz kontroll a műtét után?

Cukorbetegeknél sokkal gyakoribbak a műtét utáni komplikációk. Nem csak a fertőzés kockázata magasabb, de általában a sebgyógyulás is lassabb, még azoknál a cukorbetegeknél is, akik tökéletesen ellenőrzésük alatt tartják az értékeiket. A nem megfelelően ellenőrzött vércukorszint ezeket a kockázatokat drámaian növeli.

Magas és alacsony vércukorszint műtét után

A beavatkozást követően jelentkező magas vércukorszint késleltetheti a sebgyógyulást és növeli a fertőzések kockázatát, ugyanakkor az alacsony glükózszint sem egészséges. Valójában az alacsony vércukorszint nagyon veszélyes lehet, ezért fontos a rendszeres vércukorszint ellenőrzés mindaddig, míg a megszokott étrendjéhez és életmódjához visszatérhet, és a műtétből fel nem gyógyult.

Az alacsony vércukorszint tünetei

  • ingerlékenység, düh, szorongás
  • izzadás, hidegrázás
  • szédülés
  • éhség
  • hányinger
  • aluszékonyság, kimerültség, gyengeség
  • látászavar
  • bizsergés, zsibbadás (gyakran az arc környékén)
  • fejfájás
  • zavartság

Súlyos esetben az alacsony vércukorszint a diabéteszes betegeknél eszméletvesztéshez vezethet, de okozhat botladozó járást, és figyelmeztető jel lehet, ha hirtelen nehéz a beteget megérteni. Ilyenkor azonnali orvosi ellátás szükséges, a beteg pedig – csakis abban az esetben, ha le tudja nyelni - kapjon szőlőcukrot vagy olyan ételt, melynek magasabb a cukortartalma.

Diéta és vércukorszint ellenőrzés

Műtétet követően a betegnek gyakran olyan étrendet kell tartania, amely messze eltér a műtét előtt megszokottól. Előfordulhat, hogy a műtét előtti napon már egyáltalán nem ehetett, a műtét után pedig nem érzi elég jól magát ahhoz, hogy egyen, vagy folyékony étrendet (táplálásterápia) írtak elő neki, míg át nem térhet a gyógyulást segítő étrendre. Az ilyen típusú változások a kalóriabevitelt és az étrendet illetően befolyásolják a vércukorszintet, és nagy valószínűséggel a gyógyszerek beállítását, valamint gyakori vércukorszint ellenőrzést igényel.

A vércukorszint gyakori ellenőrzése a felépülési folyamat része, mivel a túl sok gyógyszer és a túl kevés étel együtt alacsony vércukorszintet okozhatnak.

A stressz emeli a vércukorszintet

Bármilyen típusú stressz okozhat vércukorszint emelkedést. Függetlenül attól, hogy az pozitív (pl. gyermeke férjhez megy) vagy negatív (pl. elveszti egy hozzátartozóját), fizikai (pl. műtét) vagy félelem által kiváltott (pl. hullámvasút), a stressz befolyásolja a vércukorszintet. Ez okozza, hogy sok műtött betegnek magasabbak az értékei a felépülés során.

A gyógyszerek is emelhetik a vércukorszintet

A szisztémás szteroidok, akár tabletta, akár injekció formájában drámai hatással lehetnek a glükóz szintre. Az inhalált szteroidok is emelik a vércukorszintet, ám ezek hatása jellemzően nem olyan súlyos.

Étrend és testmozgás

Ne lepődjön meg, ha a szokásos, megfelelő étkezést és rendszeres testmozgást tartalmazó rutin nem elég a diabétesz kontrollálására a felépülési időszakban. Bár ez sokakat zavar, nem kell aggódnia, a legtöbb esetben jelentős javulás figyelhető meg a gyógyulást követő hetekben. A legtöbb beteg hamarosan visszatérhet a szokásos cukorbeteg programjához, a megszokott mindennapjaihoz.

A cukorbetegség kezelése fekvőbetegeknél

Még ha otthon nem is használ inzulint a cukorbetegségére, a kórházi tartózkodás során előfordulhat annak alkalmazása. Ne aggódjon, ez a szokásos gyakorlat, mely lehetővé teszi a diabétesz alaposabb kontrollját. Valószínűleg leállítják az orális gyógyszereinek és a hosszú hatású inzulinjának szedését. Általában a betegek vércukorszintjét minden étkezés előtt és lefekvéskor ellenőrzik, s ha szükséges, inzulint adnak. Amennyiben a kórházi kezelés alatt a vércukor kontrollja nehézkes, gyakoribb ellenőrzésre vagy bizonyos esetekben inzulin-infúzióra kell számítania.

Sebgyógyulás és cukorbetegség

Cukorbetegeknél a megfelelő sebkezelés nagyon fontos a műtét után. Ebbe beletartozik a seb gyakori ellenőrzése, hiszen csak így állapítható meg, hogy az elvárásoknak megfelelően gyógyul-e, illetve hogy vannak-e fertőzésre utaló tünetek.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywell.com
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.