HgbA1c - Mit jelent az értéke a laborleletben?

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
frissítve:

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1c-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1c, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

A HgbA1c (HbA1c) értéke mellett más tesztek eredményeit is figyelembe kell venni a biztos diagnózis felállításához. A hagyományos vércukorszint vizsgálatok, mint a éhgyomri vércukor szint (FPG – fasting plasma glucos) és a terheléses vércukorvizsgálat (OGTT - oral glucose tolerance test) szükségesek az eredmények alátámasztásához.

Az A1c-tesztet a National Glycohemoglobin Standardization Program (NGSP) fejlesztette és standardizálta. A nemzetközi bizottság javaslatára 2009 óta használatható a 2-es típusú cukorbetegség és prediabétesz diagnosztizálására.

Miről ad információt a teszt?

Az A1c-teszt a glükóz hemoglobinhoz való kapcsolódásán alapul. A hemoglobin a vörösvértestek oxigénhordozó fehérjéje. Mivel általánosan a vörösvértestek élettartalma 3 hónap, ezért az A1c-teszt az elmúlt 3 hónap vércukorszint átlagáról nyújt információt.

Előnye, hogy nem igényel előzetes éhezési időszakot és a vérvétel a nap bármelyik időpontjában elvégezhető, ezért megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a vizsgálatot. Így több embernek van lehetősége a vizsgálatra, amivel csökkenthető a nem diagnosztizált cukorbetegek száma.

A diabétesz tesztelése rendkívül fontos, hiszen a cukorbetegségnek nincsenek tünetei a kezdeti fázisban, azonban a vizsgálatok segítségével időben felismerhető, és kezeléssel elkerülhetőek a betegséggel járó szövődmények, valamint a prediabétesz felismerése esetén eltolható vagy akár meg is előzhető a 2-es típusú diabétesz kialakulása.

Kapcsolódó A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

A tesztek pontossága és összehasonlítása

Egy személy vércukorszintje normál esetben sem állandó, hanem az elfogyasztott étel, az elvégzett testmozgás, a fennálló betegsége és az őt érő stressz függvényében változik. Minden teszt más módon méri a vércukorszintet.

  • Egy négynapos tesztelési időszakot nézve az HgbA1c-teszt folyamatos, konstans eredményt biztosít. Nincs napról-napra való változása, hiszen a hemoglobinhoz kapcsolódott glükóz mennyiségét mutatja az elmúlt 3 hónap átlagáról. Az A1c-teszt pontossága 0,5%-os, tehát a kapott eredmény 0,5%-kal lehet alacsonyabb vagy magasabb az aktuálishoz képest.
  • Az éhgyomri vércukormérés (FPG teszt) segítségével ezzel szemben a vérben szabadon úszó glükózt mérik az éhezési állapotot követően, így az eredmény a vércukorszint aktuális állapotát jelzi.

Ugyanazon vérminta ugyanazon laborban egymás után mérve is adhat változatos eredményeket, melynek oka lehet egy kis változás a hőmérsékletben, felszerelésben, kezelésben. Éppen ezért a vizsgáló személyzet ismételve végzi el a vizsgálatokat, és az eredményeket mérlegelve, átlagolva állítható fel a diagnózis.

Mi történik, ha eltérő eredményeket mutat az A1c-teszt és a hagyományos vércukormérés?

Néhány esetben az A1c-szint jelezhet diabéteszt, míg a hagyományos vércukorszint nem, vagy akár fordítva. Ilyen esetekben a vizsgálatokat megismétlik a diagnózis felállítása előtt. Azon esetekben, ahol az eredmények különböznek, a betegség korai stádiuma lehet az eltérő eredmények egyik oka. Ilyenkor a vér-glükóz szint nem emelkedett meg eléggé, hogy minden teszt kimutathassa. A teszt olykor egyszerű életviteli változásokat is kimutathat, mint például súlyvesztést, a megnövekedett fizikális aktivitást, amelyek elősegíthetik a korai stádiumban lévő cukorbetegség kialakulásának késleltetését vagy akár visszafordítását.

Teszt Cukorbetegség rizikófelmérő teszt

Az HgbA1C kiértékelése - Mit jelenthet az eredmény?

Az A1c-teszt eredményeit százalékban jelzik. A magasabb százalék magasabb vércukorszintet jelez a vizsgált személynél.

  • < 5,6% optimális érték (< 38 mmol/mol)
  • 4,5-5,7% normál érték (26-39 mmol/mol)
  • 5,8-6,4% jelentős inzulinrezisztenciát jelez (40-46 mmol/mol)
  • > 6,4% diabéteszt jelez (> 46 mmol/mol)

A teszt céleredménye személyenként változhat az egyéni állapotuktól és a cukorbetegség stádiumától függően. Emiatt személyenként szükséges az A1c célértékének megállapítása, melyről a szakrendelésen nyújtanak bővebb felvilágosítást.

Az A1c-teszt fals eredményt adhat bizonyos esetekben. Ez a vérképzést vagy a hemoglobint érintő problémákkal rendelkező betegek esetében merül fel. Ilyenkor jelentősen eltérő eredményt ad a teszt a hagyományos cukorbetegség megállapítására szolgáló mérésektől.

Eltérő eredményt okozhatnak az alábbi kórképek:

Mikor használják a tesztet?

Az A1c-teszt használható 1-es és 2-es típusú diabétesz ellenőrzésére, valamint alkalmas a diabétesz terápia eredményességének mérésére is, azonban nem alkalmas a terhességi cukorbetegség vizsgálatokra.

A hagyományos vércukorszintmérő módszerek a 2-es típusú és prediabétesz diagnosztizálására továbbra is ajánlottak, azonban az A1c-teszt hasznos a vér-glükóz tesztek eredményeinek megerősítésére is.

Kereső Laborértékeiről többet is megtudhat a WEBBeteg Laboreredmény-keresőjében

Tovább A HbA1c-kontroll jelentősége a diabéteszes betegek ellátásában

Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
Szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.