A szoptatás és az IQ

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Londoni kutatók azonosítottak egy gént, ami befolyásolja, a szoptatás hatását a gyermek intelligenciájára. Azok a gyermekek, akikben a FADS2 gén egy bizonyos verziója található meg, hét ponttal többet értek el az IQ teszteken akkor, ha újszülöttként szoptatta őket édesanyjuk.

A tanulmány kimutatta azt is, hogy amennyiben a génnek másik verziója található meg a genetikai állományban, a szoptatásnak nem volt hatása a gyermekek IQ-jára. A szóban forgó gén a táplálékban levő azon zsírsavak lebontását segíti, amelyek szerepet játszanak az agy fejlődésében.

A kutatók elmondták, hogy hét pont különbség elég ahhoz, hogy a gyermek az osztály felső harmadában lehessen. Átlagosan az emberek 90 százaléka hordozza azt a gént, ami a szoptatott gyermekek magasabb intelligenciájával hozható összefüggésbe.

Viták övezik az eredményeket

A londoni Kings College Kórház Pszichiátriai Részlegének kutatói két korábbi tanulmány adatait dolgozta fel, melynek során Nagy-Britanniában és Új-Zélandon több, mint 3000 gyermeket vizsgáltak meg, akiket születésük után anyjuk szoptatott. Az IQ-t 5 és 13 éves kor között tesztelték.

Korábbi tanulmányok a szoptatás és intelligencia közötti kapcsolatról ellentmondásos eredményeket mutattak.

Viták folytak azzal kapcsolatban, hogy azok az anyák, akik magasabb iskolai végzettségűek, vagy kedvezőbb szociális háttérrel rendelkeznek, gyakrabban szoptatják babájukat, ami módosíthatja a vizsgálati eredményeket.

A szoptatásról

Egészséges tápanyag és egyszersmind fontos lelki kapocs: a szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja.
A szoptatásról

Természetadta vagy tanult?

Professzor Terrie Moffitt véleménye szerint az eredmények új nézőpontból közelítik meg a vitatémát, hiszen egy olyan fiziológiai mechanizmusról beszélnek, ami megmagyarázhatja különbséget az anyatejjel, és a tápszerrel táplált babák között.

"A vita arról, hogy az intelligencia öröklött, vagy tanult legalább egy évszázada létezik. A tudomány mégis bebizonyította, hogy a természet jobb egészségi eredményeket ér el a mesterségesen létrehozottal szemben." Miután a tanulmányokat elvégezték, a gyárak zsírsavakat adtak a tápszerhez, de ellentmondó eredmények születtek.

Belinda Phipps, a National Childbirth Trust vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a tanulmány megmutatja a szülőknek, hogy a szoptatással pozitívan befolyásolhatják a gyermekük intelligenciáját.

Catherine Collins a londoni St George''s Kórház dietetikusa, és a Britt Dietetikusok Szövetségének szóvivője rávilágított arra, hogy a tanulmány a genetika és a táplálás közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. A genetikának jelen esetben fontosabb szerepe van, mint a táplálásnak, és ha 10 babából 9-nek ez a hasznára válik, az jelentős javulást eredményezhet. Hozzátette, hogy a tanulmány nem részletezi, hogy a babákat mennyi ideig szoptatták, ezért az is lehet, hogy már egy rövidebb ideig tartó szoptatás is segítheti az intelligencia fejlődését.

Professor Jean Golding, aki az ALSPAC tanulmányt szponzorálta, melynek során gyermekek ezreinek a fejlődését követték nyomon Dél-Nyugat Anlgiában a 90-es években, úgy gondolja, az eredmények káprázatosak, és további kutatásokat fognak végezni a génnel kapcsolatban. "Régebben egymásnak ellentmondó eredmények születtek azzal kapcsolatban, hogy a szoptatás segíti-e az intelligencia fejlődését, és ez a gén megmagyarázza, miért volt ez így."

A téma cikkei

3/1 A szoptatás és az IQ
3/2 A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?
3/3 Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, Forrás: news.bbc.co.uk)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.