A legjobb fájdalomcsillapítás a szoptatás

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az újszülöttek vérvizsgálata során használt tű szúrása fájdalmat okoz a kisbabáknak. Ez a fájdalom jól csökkenthető azonban a szoptatással - mutatta ki egy tanulmány.

A szoptatott babák nem élik meg olyan intenzíven a fájdalom érzését, mint azok az újszülöttek, akik pólyában vannak, cumit vagy más placebót kaptak. Kulcsfontosságúnak tűnik, hogy az anya jelenléte kényelmet, és vigaszt biztosít a gyermeknek. A torontói Mount Sinai Kórház több mint 1000 baba adatait gyűjtötte össze.

A kutatók feltételezik, hogy a szoptatás segítheti a koraszülöttek fájdalomcsillapítását is, akiknek több fájdalmas beavatkozást is át kell élniük az intenzív ellátás során. Hangsúlyozták viszont, hogy a tanulmány nem vizsgálta a szoptatás hatását azokban az esetekben, amikor a fájdalmat ismétlődő beavatkozások okozták.

A fájdalmat a szív-, és légzésfrekvencia változásával mérték, emellett figyelembe vették, hogy egy baba mennyi ideig sírt a tűszúrás után.

Szoptatás: a biztonság, a vigasz

A szoptatásról

Egészséges tápanyag és egyszersmind fontos lelki kapocs: a szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja.

A szoptatásról

A kutatók úgy találták, hogy a legfontosabb hatása a szoptatásnak az anya közeli jelenléte, ami biztonságot nyújt az újszülöttek számára. Az is szóba jön, hogy a szoptatás segít elterelni a figyelmet a tűszúrásról, emellett fontos szerepe lehet az anyatej édes ízének is.

Egy másik teória szerint az anyatejben magas koncentrációban van jelen egy olyan kémiai anyag, ami a szervezet természetes fájdalomcsillapítójának, az endorfinnak a felszabadulását váltja ki. Azt is megfigyelték, hogy a babáknak adott cukoroldat hasonló hatást vált ki.

Dr. Prakeshkumar Shah megállapította a tanulmány alapján, hogy a fájdalmas beavatkozásokon áteső újszülöttek esetében a szoptatás alapvető fontosságú, különösen azokban az esetekben, amikor nem kapnak egyéb terápiát, placebot, vagy pólyázást fájdalomcsillapításra, nyugtatásra. Mivel a szoptatás a legolcsóbb módszer, biztonságos, és más szempontból is előnyös, elérhetőnek kellene lennie minden újszülött számára, hogy csökkentsük a beavatkozások által okozott fájdalmat, amikor csak lehetséges.

A londoni St George's Kórházban dolgozó Dr. Tony Williams neonatológus elmondta, hogy gyakran adnak az újszülött babáknak cukoroldatba mártott cumit, hogy a csökkentsék a fájdalmas beavatkozások által okozott szenvedést. Véleménye szerint a fenti tanulmány azt bizonyítja, hogy szoptatással hasonlóan jó eredményeket érhetnének el.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg, news.bbc.co.uk
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.