Májfolt: miért alakul ki, hogyan tüntethető el?

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A májfoltok a homlokon, az arcon, illetve a száj körül kialakult halványbarna, éles szélű, általában szimmetrikusan megjelenő pigmentált foltok, melyek az esetek több mint 90 százalékában a nőket érintik.

Több mint 30 százalékban megfigyelhető öröklött hajlam a betegség kialakulására. A bőrtünetek megjelenését a napfény provokálja, melynek hatására a bőrben lévő pigmenttermelő sejtekben megnő a melaninpigment termelés, így a bőr sötétebb színűvé válik.

Legtöbbször terhesség során fordul elő, többnyire középidőben, mely a szülést követően spontán, hónapok alatt visszafejlődik.

De nemcsak terhesség során alakulhatnak ki ezek a halványbarna foltok, hanem hormonális zavarok esetén is. Kísérhetnek menstruációs problémákat, a méh- és petevezetékek betegségeit, illetve hormonális fogamzásgátlók, illetve hydantoin tartalmú gyógyszerek szedése esetén is ki szokott alakulni.

Pubertáskor előtt általában nem jelentkezik, serdülő lányok esetén csak a száj körül észlelhető halvány pigmentáció, míg agyhártyagyulladást követően a homlokon alakulnak ki vonalas elrendeződésben a pigmentfoltok.

Nagyon fontos annak ismerete, hogy a májfoltok napfény hatására sötétedhetnek, nagyobbakká válhatnak, ezért a napfény kerülése ajánlott, a betegek a szoláriumot se látogassák.

A májfoltok kezelése nehéz

A pigmentfoltok eltüntetése roncsolással lehetséges. A hámlasztás egyik formája az úgynevezett cryopeeling, amikoris folyékony nitrogén spray-t porlasztanak az arcra.

Az eljárás során másodfokú fagyási sérülés következik be, a bőr lehámlik, majd új hámréteg képződik. A lézeres eltávolítás, és a középmély kémiai hámlasztás elve szintén a pigmenttartalmú sejtek roncsolása, és azt követően a bőr újdonképződésének elősegítése.

A legkíméletesebb, bár több hónapot is igénybevevő, otthon elvégezhető kezelés az azelainsav-tartalmú krém alkalmazása szigorú fényvédelem mellett.

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.